Bölüm 2, Ders 1

SICAK SUYA SOĞUK PULLAR YERLEŞTİRMEK

  • Sıcak suya soğuk pullar yerleştirildiğinde, sıcak sudan pullara ısı aktarımı gerçekleşir.
  • Soğuk pulların enerjisi artarken, sıcak suyun enerjisi azalır.
  • Su moleküllerinin enerjisi azaldığı için termometreye aktarılan ısı enerjisi de azalır. Böylece termometre göstergesi aşağı doğru azalır.

SOĞUK SUYA SICAK PULLAR YERLEŞTİRMEK

  • Soğuk suya sıcak pullar yerleştirildiğinde, sıcak pullardan suya ısı aktarımı gerçekleşir.
  • Soğuk suyun enerjisi artarken, sıcak pulların enerjisi azalır.
  • Su moleküllerinin enerjisi arttığı için termometreye aktarılan ısı enerjisi artar. Böylece termometre göstergesi yukarı doğru artar.

ISITILMIŞ KAŞIK

Tam Ekran
  • Bir kaşığı sıcak çorbamıza batırdığımızda, sıcak çorbamızdaki moleküller kaşık atomlarına temas eder.
  • Temas ile sıcak çorbadan kaşığa "enerji aktarımı" gerçekleşir. Bu enerji ısı enerjisidir.
  • Isı aktarımı ile kaşık atomları daha fazla titreşim hareketi yapar. Böylece kaşık ısıtılmış olur.

SOĞUTULMUŞ KAŞIK

Tam Ekran
  • Bir kaşığı soğuk dondurmamıza batırdığımızda, soğuk dondurmamızdaki moleküller kaşık atomlarına temas eder.
  • Temas ile kaşıktan soğuk dondurmaya "enerji aktarımı" gerçekleşir. Bu enerji ısı enerjisidir. Enerji aktarımı herzaman sıcak bölgeden soğuk bölgeye doğrudur. Bu nedenle ısı aktarımı kaşıktan dondurmaya doğrudur.
  • Isı aktarımı ile kaşık atomları daha az titreşim hareketi yapar. Böylece kaşık soğumuş olur.

SICAK ÇORBADAKİ KAŞIK ÖNCESİ& SONRASI

bardak ile oda sıcaklığındaki kaşığı gösteren bir resim bardak ile oda sıcaklığındaki kaşığı gösteren bir resim.

Sıcak çorbaya daldırılmadan "önce" kaşık atomları çorbaya göre yavaş titreşim hareketi yapmaktadır.

Kaşık atomları etrafına çizilen "ikili hareket çizgileri" kaşık atomlarının yavaş hareket ettiğini göstermektedir.

Sıcak çorbaya daldırılmadan önce çorba molekülleri birbirlerinden uzak ve ileri, geri, sağa ve sola hareket yapmaktadır.

Sıcak çorba molekülleri etrafına çizilen "üçlü hareket çizgileri" çorba moleküllerinin hızlı hareket ettiğini göstermektedir.

Sıcak çorbaya daldırıldıktan "sonra" kaşık atomlarına enerji aktarımı gerçekleşir ve kaşık atomları daha hızlı titreşir. Hızlı titreşen kaşık atomları etrafına "üçlü hareket çizgileri" çizilmiştir.

Sıcak çorbaya daldırıldıktan "sonra" çorba molekülleri enerji aktarımı gerçekleştirir ve ileri, geri, sağa ve sola hareketleri yavaşlar. Yavaş hareket eden çorba molekülleri etrafına " ikili hareket çizgileri" çizilmiştir.

SOĞUK DONDURMADAKİ KAŞIK ÖNCESİ& SONRASI

Kaşığın hareket alanlarını belirterek şekil çizimi Kaşığın hareket alanlarını belirterek şekil çizimi

Soğuk dondurmaya daldırılmadan "önce" kaşık atomları dondurmaya göre daha hızlı titreşim hareketi yapmaktadır.

soğuk dondurma molekülleri etrafına çizilen "üçlü hareket çizgileri" kaşık atomlarının hızlı hareket ettiğini göstermektedir.

soğuk dondurmaya daldırılmadan önce dondurma molekülleri birbirlerine yakın hareket yapmaktadır.

Soğuk dondurma molekülleri etrafına çizilen "ikili hareket çizgileri" dondurma moleküllerinin yavaş hareket ettiğini göstermektedir.

Soğuk dondurmaya daldırıldıktan "sonra" kaşık atomları dondurmaya enerji aktarımı gerçekleştirir ve dondurma molekülleri daha hızlı hareket eder. Hızlı hareket eden dondurma molekülleri etrafına "üçlü hareket çizgileri" çizilmiştir.

Soğuk dondurmaya daldırıldıktan "sonra" kaşık atomları dondurmaya enerji aktarımı gerçekleştirir ve kaşık atomları daha yavaş hareket yapar. Yavaş hareket eden kaşık atomları etrafına " ikili hareket çizgileri" çizilmiştir.

SICAKLIK

  • Bu animasyon enerji, molekül hareketi ve sıcaklık arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Her şeyin kütlesi vardır, hareket eder ve büyük veya küçük olsa da her taneciğin bir enerjisi vardır. İşte hareket eden maddelerin sahip olduğu bu enerjiye "kinetik enerji” diyoruz.
  • Herhangi bir sıcaklıkta, çoğu moleküller hemen hemen aynı hızda hareket eder ve kinetik enerjileri aynıdır. Fakat bazı moleküller daha yavaş ve bazıları da daha hızlı hareket eder. Sıcaklık aslında moleküllerin kinetik enerjisinin bir birleşimi (kombinasyonu), ya da ortalamasıdır.

ISI İLETİMİ

Tam Ekran
  • Parmağınızdaki moleküller metal atomlarına göre daha hızlı hareket etmektedir. Metale dokunduğumuzda parmağımızdaki enerji metale aktarılır. Metal iyi bir iletken olduğu için, enerjiyi yüzeyinden daha uzağa iletir. Parmağınızdaki moleküller enerji kaybetmeye devam eder ve cildinizdeki hareketleri yavaşlar. Bu nedenle metali "soğuk" hissederiz.
  • Parmağınızdaki moleküller karton moleküllerinden daha hızlı hareket etmektedir. Katona dokunduğumuzda parmağımızdaki enerji kartona aktarılır. Karton zayıf bir iletken olduğu için, enerji karton yüzeyinden daha uzağa iletilmez. Parmağınızdaki moleküller çok fazla enerji kaybetmediği ve cildimizdeki hareketlerinde de fazla değişme olmadığı için kartonu "ılık" hissederiz.